19 Μαΐ 2012

Αποσύρουν καταθέσεις από Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο

Πανικός φαίνεται πως έχει καταλάβει τους καταθέτες στον ευρωπαϊκό νότο σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επισημαίνει τις δηλώσεις του Παπούλια, όπως καταγράφονται στα πρακτικά της συνάντησης του με τους Ευ. Βενιζέλο, Α. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ανησυχίες του στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πως «ο μεγάλος φόβος των καταθετών μπορεί να εξελιχθεί και σε πανικό».
Τη Δευτέρα, όπως αναφέρεται στα ίδια πρακτικά, τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο όπως σημειώνει το Reuters το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κύμα αναλήψεων σημειώνεται και σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία, ενώ την Πέμπτη η Τράπεζας της Ισπανία ανέφερε πως οι πελάτες είχαν πραγματοποιήσει αναλήψεις πάνω από 1 δις ευρώ.
Το Reuters σημειώνει ότι οι Έλληνες...
ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις τους σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και σημειωθεί απότομη υποτίμηση. Στην Ισπανία οι καταθέτες «ταρακουνήθηκαν» από την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει την Bankia, λόγω προβλημάτων της τράπεζας, ενώ παράλληλα εκφράζονται και έντονες ανησυχίες για το αποτέλεσμα που θα έχει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, στο τραπεζικό σύστημα.

Επικαλούμενο δύο τραπεζικές πηγές από την Ελλάδα το Reuters αναφέρει πως οι αναλήψεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη από τις ελληνικές τράπεζες ήταν αντίστοιχες με αυτές της Δευτέρας.
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυτή τη περίοδο το χειρότερο επακόλουθο των τελευταίων εξελίξεων, την ανάληψη των καταθέσεων», δήλωσε ο Arnaud Poutier, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής IG Markets.
Όπως αναφέρει το Reuters, το φαινόμενο είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, τότε που η κρίση χρέους άρχισε να εντείνεται. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Reuters οι αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες από την αρχή του 2010 ανέρχονται σε περίπου 72 δις ευρώ (30%). Πέντε από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες είχαν απώλειες καταθέσεων 37 δις ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Σε αυτές, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, συμπεριλαμβάνονται Eurobank με 12 δις και Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Alpha Bank με 8 έως 9 δις.
Οι καταθέτες μεταφέρουν τα χρήματά σε άλλες τράπεζες ή τα μετατρέπουν σε χρυσό. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, το φαινόμενο καταγράφεται σταδιακά στην Ελλάδα και δεν έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. «Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει αν σημειωνόταν μία απότομη απώλεια της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ανάλογο περιστατικό, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, είχε σημειωθεί στη Βρετανία με την τράπεζα Northern Rock όταν τον Σεπτέμβριο του 2008, μέσα σε μία νύχτα, σχηματίστηκαν ουρές για ανάληψη των καταθέσεων, παρά τις εγγυήσεις που δινόντουσαν, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να αναγκαστεί να την κρατικοποιήσει.
Το κύμα αναλήψεων καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία από 120 ευρωπαϊκές τράπεζες. Μόνο στο Βέλγιο πάνω από 120 δις αναλήψεις σημειώθηκαν από τις τράπεζες Dexia και KBC.
Στη Γαλλία, περίπου 90 δις ευρώ «έκαναν φτερά» από τις τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι Credit Agricole και BNP Paribas. Το Reuters σημειώνει πως οι γαλλικές τράπεζες είχαν τεράστιες απώλειες το 2011 και από την έκθεσή του στα ελληνικά ομόλογα. Ανάλογα φαινόμενα και στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Αντίθετα, οι βρετανικές τράπεζες δυναμώνουν καθώς αρκετά μεγάλα ποσά που αποσύρονται από τον ευρωπαϊκό νότο «ταξιδεύουν» στη Βρετανία. Το τελευταίο διάστημα περισσότερα από 140 δις ευρώ έχουν κατατεθεί σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Η εκτός ευρωζώνης Βρετανία εκτιμάται ως ένα ασφαλές καταφύγιο από τους καταθέτες με κυρίαρχες τις τράπεζες HSBC και Standard Chartered.
Μεγάλες εισροές καταγράφονται στη Barclays, τη γερμανική Deutsche Bank, την ελβετική Credit Suisse, τη UBS, και τις ρωσικές και Sberbank και VTB.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου