2 Ιουλ 2012

Θα ήταν λάθος η διαπραγμάτευση με την προεκλογική Γερμανία

κοίτα φάτσα…


To Focus επιμένει ότι έγιναν οι δηλώσεις Σόιμπλε. Σύμφωνα με το περιοδικό,
ο Σόιμπλε ενημέρωσε βουλευτές πως «η Γερμανία προετοιμάζεται για χρεοκοπία των Ελλήνων». Στην σοβαρή πολιτική το θέμα δεν είναι αν έγινε η διαρροή αλλά ο λόγος που αυτή μπορεί να έγινε.  Ας δούμε τα πιθανά σενάρια:
Η διαρροή έγινε:
  • Είτε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα που καμώνεται πως θα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση αλλά δεν εμφανίζεται στην σύνοδο κορφής.
  • Είτε γιατί η επαναδιαπράγματευση θα τύχει απάντησης με τα χαρακτηριστικά “take it or live it” και μπορεί και να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο.
  • Είτε γιατί έτσι κι αλλιώς πάμε για έξοδο κι απλώς μελετάται το timing.
  •  Είτε γιατί η συσσωρευμένη εμπειρία  του Σοιμπλε τον οδηγεί στην βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση είναι για τα πανηγύρια και θα αποτύχει. Ο Σοιμπλε γνωρίζει τα μέλη της έναν προς έναν…
Πρακτικά τώρα:
Η Ελλάδα θα χρειαστεί, το αργότερο στα μέσα Αυγούστου, φρέσκο χρήμα. Τότε λήγει ένα ομόλογο που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η αναμενόμενη έκθεση της τρόικας η οποία θα προκύψει μετά την επίσκεψη της στην Αθήνα, θα καταλήξει, κατά τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της» και κάπου εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα καθώς πλησιάζουν οι Γερμανικές εκλογές.
Το δημοσίευμα  του FOCUS προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε προετοίμασε τους βουλευτές του CDU και του CSU, εξηγώντας τους ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη μετεξέλιξη του ESM περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «απαραιτήτως διαδικασία χρεοκοπίας κρατών».
Συμπέρασμα: Θα ήταν λάθος η διαπραγμάτευση μόνο με την προεκλογική Γερμανία. Η Διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει σε επίπεδο συνόδου κορφής και έχοντας κατά νου  ότι δεν έχουν όλοι οι εταίροι την ετοιμότητα της Γερμανίας για ένα πιθανό Grexit – έξοδος από το ευρώ.

πηγη: papaioannou.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου