31 Οκτ 2012

Σκληρή γλώσσα από τη Bild για τη Γαλλία με τίτλο: “Είναι η Γαλλία μια νέα Ελλάδα?”


Von NIKOLAUS BLOME

Τρεις Γερμανοί, ένας ισχυρός, ένας σοφός και ένας παλαίμαχος βάζουν κάτω το μυαλό τους, όλοι μαζί, στο Βερολίνο, συζητώντας και ψιθυρίζοντας μέχρι να βρουν τη λύση. Το συμπέρασμα μέχρι σήμερα είναι αυτό: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί περισσότερο ενωμένη για να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση που περνάει. Ένα διήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο του Ινστιτούτου Berggruen. Διάσημοι συμμετέχοντες που συμπεριλαμβάνουν τους: πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμίντ, υπουργό οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και πλήθος πρώην ηγετών της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανόμενου του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ).
Ξεκάθαρο σε όλους: Χωρίς την άμαξα Γερμανίας-Γαλλίας τίποτε δεν προχωρά στην Ευρώπη.
ΟΜΩΣ η Γαλλία βρίσκεται σε πτώση, με κακούς αριθμούς στα στοιχεία της, με συρρικνούμενη εμπιστοσύνη, ενώ ο νέος της πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν ανταποκρίνεται.
Όλο και περισσότερα πρόσωπα στο Βερολίνο γίνονται ανήσυχα με το θέμα: Τι θα γίνει με τη Γαλλία? Είναι τελικά κι αυτή μια νέα Ελλάδα?
Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ λέει:
«Καλώ τη Γαλλία να ανανεώσει την ανταγωνιστικότητά της».
Ο πρώην καγεκλάριος Γέρχαρντ Σρέντερ: «Οι υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου θα καταρρεύσουν μπροστά στην οικονομική κατάσταση», ειδικά όταν θα έρθει αντιμέτωπος με τη «δύσκολη αναχρηματοδότηση του χρέους, τότε η Γαλλία θα καταλάβει τα πραγματικά προβλήματα.»
Άρα ας κοιτάξουμε τί κρύβεται πίσω από το προσκήνιο, την καγκελαρία και το υπουργείο εξωτερικών. Γιατί ήταν μόλις το 2010 όταν μάθαμε για τους Έλληνες ότι για να ανανεώσουν το χρέος τους έπρεπε να πληρώσουν μόνο υψηλότερα και όλο υψηλότερα επιτόκια – μέχρι που αναγκάστηκαν τα κράτη του ευρώ να επέμβουν με δεκάδες δισεκατομμύρια.
Για τη Γαλλία το φρέσκο χρήμα είναι ακόμα φτηνό, αλλά τα οικονομικά της δεδομένα μάς θυμίζουν αυτά των ευρωπαϊκών κρατών του Νότου στην περίοδο της κρίσης.
  • πάνω από 25% ανεργία στους νέους
  • έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο 5%
  • μηδενική ανάπτυξη
  • κλίμα για τις επιχειρήσεις σε χαμηλό 3 ετών
  • αυτοκινητοβιομηχανία σε σοβαρή κρίση
Ο πρόεδρος Ολάντ (Σοσιαλιστής) ανακοίνωσε ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις σαν κι αυτές της Γερμανίας – όμως φοβάται ότι οι απεργίες δε θα του επιτρέψουν να ακουμπήσει την εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας. Αντιθέτως, αύξησε τη φορολογία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (20 δισ. ευρώ). Όμως αυτό θα αποθαρρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Η Γαλλία, άρα, θα βγει από την κρίση? Στο συνέδριο του Berggruen οι περισσότεροι ειδικοί αμφέβαλαν σοβαρά.
Ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί είπε χθες: «Πρέπει να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου