26 Νοε 2012

Πέτερ Μπόφινγκερ: “Το ευρώ δε θα επιβιώσει τα επόμενα χρόνια”!



Δεν αποκλείει την πιθανότητα εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ και επισημαίνει ότι το τέλος του ευρώ και η επιστροφή σε εθνικά νομίσματα είναι μια επιλογή που πρέπει να ληφθεί υπόψη!
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα WirtschaftsWoche ο κ. Μπόφινγκερ επισημαίνει σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθούν οι χώρες της ευρωζώνης στην κρίση της Ελλάδας: ”Χωρίς μια θεμελιώδη αλλαγή στη στρατηγική, το ευρώ δε θα επιβιώσει τα επόμενα χρόνια, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά.” (link)
Στη συνέντευξή του, ο κ. Μπόφινγκερ δήλωσε ότι αν αυτή την στιγμή λείψει το κουράγιο ή η δύναμη οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σκεφτούν εάν θα ήταν καλύτερη η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.
Ακολουθεί η οικονομική εξήγηση που δίνει ο κ. Μπόφινγκερ σχετικά με το γιατί θα μπορούσε να συμβεί αυτό:
” Είναι παραπλανητικό ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση ηρεμίας. Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι όποτε χρειάζεται θα αγοράζει κρατικά ομόλογα, επ ‘αόριστον, οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί αρχικά και απετράπη ο κίνδυνος της διάλυσης του ευρώ προς το παρόν. Τα βασικά προβλήματα όμως παραμένουν. Όπως και πριν, έτσι και τώρα υπάρχει ο φόβος ότι η νομισματική ζώνη θα διολισθήσει βαθύτερα στην ύφεση και αυτό καλύπτει πλέον και τις χώρες του πυρήνα, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Φυσικά υπάρχουν και φωτεινά σημεία. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκαν σημαντικά σε όλες τις χώρες με πρόβλημα, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει όχι μόνο στην προκυκλική συρρίκνωση των εισαγωγών, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών. Όμως, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα φέρει διαρκή επιτυχία, μόνο εάν η ζώνη του ευρώ ως σύνολο μπει και πάλι σε μια πορεία ανάπτυξης.
Οι προκυκλικές πολιτικές οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση
Σύμφωνα με τους κανόνες της οικονομίας,  εάν οι χώρες-μέλη τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα λιτότητας, απλά δε θα επιτύχουν. Παρά το γεγονός ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται ήδη σε ύφεση, προγραμματίζεται για το 2013 μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου ελλείμματος κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτή η προκυκλική πολιτική οδηγεί όλο και βαθύτερα στην ύφεση και έχει ήδη οδηγήσει στο υψηλό ποσοστό ανεργίας του 11,7% και περισσότερο. Η θέση των τραπεζών θα επιδεινωθεί, επίσης,  έτσι ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα δημόσια οικονομικά.
Επίσης, ούτε για την ανταγωνιστικότητα υπάρχουν καλοί οιωνοί: το ανθρώπινο κεφάλαιο των ανέργων θα περιθωριοποιηθεί, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν. Τελικά οι προσπάθειες των επιμέρους χωρών να γίνουν πιο ανταγωνιστικές με περικοπές μισθών, οδηγούν σε αποπληθωριστικές τάσεις που προσθέτουν στα προβλήματα του χρέους ακόμη και του ιδιωτικού τομέα (όχι μόνο του δημόσιου).
Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική έχει βοηθήσει τις ΗΠΑ
Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις είναι πολύ διαφορετικές στο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί έχουν καταφέρει με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική να διογκώσουν τα δημοσιονομικά μέχρις ότου η αγορά ακινήτων να φτάσει να σταθεροποιηθεί και να επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα την επιδιόρθωση των καταστροφών που του προκάλεσε η οικονομική κρίση. Φανταστείτε σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν σήμερα η οικονομία των ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία, αν το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ δεν ήταν το σημερινό 9%, αλλά αν έπρεπε να παραμένει περιορισμένο στο περίπου 3% που ισχύει για τη ζώνη του ευρώ;”

πηγή: papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου