5 Απρ 2013

Οι ΗΠΑ ψάχνουν αν η Ντόιτσε Μπάνκ έκρυψε ζημιές δις

επιστροφη, ντοιτσε, μπανκ, ελλαδαςτου Γιώργου Δελαστίκ
 
 Σάλο σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει το χθεσινό πρώτο θέμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Αποκαλύπτει ότι ο μεγαλύτερος τραπεζικός κολοσσός της Ευρώπης, η Ντόιτσε Μπανκ, ερευνάται εκ νέου για εσκεμμένη και μεθοδική παραποίηση των λογιστικών της βιβλίων επί χρόνια πριν και μετά την έναρξη της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με τη μέθοδο της χάλκευσης των πραγματικών κερδών και ζημιών της, η Ντόιτσε Μπανκ κατηγορείται ότι έκρυψε κολοσσιαίες ζημιές ύψους 12 δισεκατομμυρίων από ένα και μόνο γιγαντιαίο παράγωγο ύψους... 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Αυτό που ανησυχεί τους Γερμανούς είναι ότι μεταξύ άλλων που ερευνούν τις καταγγελίες εναντίον της Ντόιτσε Μπανκ είναι και η αμερικανική SEC - η αρχή που επιβλέπει και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Πρόκειται για αρχή που δεν ελέγχεται ούτε μπορεί να ελεγχθεί από το Βερολίνο - ειδικά σε μια φάση σαν τη σημερινή, όπου η Ουάσιγκτον ενδέχεται να θέλει να καταφέρει πλήγματα εναντίον του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Σαν να μην έφτανε αυτό, τρεις πρώην υπάλληλοι της Ντόιτσε Μπανκ... έχουν προσέλθει, οικειοθελώς υποτίθεται, στη SEC και «κάρφωσαν» στους Αμερικανούς συγκεκριμένα στοιχεία για τις λογιστικές απάτες που ισχυρίζονται ότι έκανε η Ντόιτσε Μπανκ, η οποία έγραψε μεν τα κέρδη, αλλά «ξεχνούσε» να εγγράψει κάποιες σοβαρές ζημιές. Με το κόλπο αυτό όμως, εφόσον φυσικά αποδειχθεί ο «εξωραϊσμός» των λογιστικών στοιχείων, η Ντόιτσε Μπανκ γλίτωσε την επίσημη διάσωσή της από τη γερμανική κυβέρνηση, αποφεύγοντας έτσι την υπαγωγή της υπό κρατικό έλεγχο, ο οποίος είναι άγνωστο τι άλλο μπορεί να αποκάλυπτε.
Υπό το κράτος πανικού για το πώς θα χειριστούν οι Αμερικανοί την υπόθεση, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Μπούντεσμπανκ, έπαψε να σφυρίζει αδιάφορα και άνοιξε εσπευσμένα και δική της έρευνα για την Ντόιτσε Μπανκ. Στέλνει δε κατεπειγόντως την ερχόμενη εβδομάδα Γερμανούς αρμόδιους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη για να συνεργαστούν με τη SEC και κατ' ουσίαν να προσπαθήσουν να μάθουν τι ακριβώς γνωρίζουν οι Αμερικανοί και να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το αν η υπόθεση μπορεί να συγκαλυφθεί ή αν θα φορτώσουν την Ντόιτσε Μπανκ με πρόστιμα, συμβιβαστικά ή μη, ίσως και δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχει από πολιτική σκοπιά η παραμικρή αμφιβολία ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της προκειμένου να καλύψει την Ντόιτσε Μπανκ. Η τράπεζα αυτή άλλωστε είναι σχεδόν ισοδύναμη με το γερμανικό... κράτος, αφού τα περιουσιακά της στοιχεία υπερβαίνουν τα 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 80% του ΑΕΠ της Γερμανίας.
Η Ντόιτσε Μπανκ δηλαδή είναι ισχυρότερη κατά 100 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της Γαλλίας, ή σχεδόν κατά 400 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της Βρετανίας! Μιλάμε για τέτοιας τάξης μεγέθους τραπεζικό κολοσσό. Η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θα ήθελε καθόλου με αφορμή την Ντόιτσε Μπανκ να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων προς αυτό. Τόσο αμερικανική έκθεση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2008 που διέρρευσε στα Wiki Leaks όσο και αναφορά της γερμανικής χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου αποκαλύπτουν μια πολύ ασταθή εικόνα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που έχουμε στο μυαλό μας. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται στην έκθεσή τους ότι η γερμανική κυβέρνηση παρείχε στις γερμανικές τράπεζες το 2008 εγγυήσεις για διατραπεζικά δάνεια ύψους 400 (!) δισεκατομμυρίων ευρώ συν 80 δισ. ευρώ σε κεφάλαια ενίσχυσης, ενώ ξόδεψε «μη αποκαλυφθέν ποσό» για την αγορά «τοξικών περιουσιακών στοιχείων» από τις γερμανικές τράπεζες. Η αναφορά της χρηματοπιστωτικής αρχής της Γερμανίας αποκαλύπτει ένα κυριολεκτικά απίστευτο στοιχείο - ότι το 2009 οι γερμανικές τράπεζες συνολικά είχαν στην κατοχή τους «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία ύψους... 800 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Τα στοιχεία αυτά είναι συγκλονιστικά και εξηγούν συν τοις άλλοις και την τρομερή επιθετικότητα που επιδεικνύει από εκεί και μετά η γερμανική κυβέρνηση εναντίον των χωρών της Ευρωζώνης, τις οποίες λεηλατεί και καταστρέφει οικονομικά μέσω των μνημονίων που τις βυθίζουν σε ατελείωτη ύφεση, τη μια χώρα μετά την άλλη. Δεν γνωρίζουμε αν είναι ορθές οι πληροφορίες που διακινούν παράγοντες της Δεξιάς στην Ελλάδα ότι η Ντόιτσε Μπανκ ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Εθνική και γι' αυτό προβάλλει υποτίθεται εμπόδια στη συγχώνευσή της με τη Γιούρομπανκ. Πάντως οι φήμες αυτές διακινούνται πολύ επίμονα τις τελευταίες μέρες από κάποιους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, όχι μόνο στον τραπεζικό, οι οποίοι συνδέονται στενότατα με τη ΝΔ.
από το "ΕΘΝΟΣ"

πηγη: seisaxthia-epam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου