25 Μαΐ 2013

Η ανέφικτη τριάδα (IMPOSSIBLE TRINITY).


economy

του Σπύρου Λαβδιώτη

Στα διεθνή οικονομικά υπάρχει ένα θεώρημα με την ονομασία η « Ανέφικτη Τριάδα» (Impossible Trinity), γνωστό ως Τρίλημμα (συλλογισμός που έχει τρείς όρους) το οποίο δηλώνει ότι είναι αδύνατον να ισχύουν ταυτόχρονα οι ακόλουθες τρείς συνθήκες:
- Μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία
- Ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων
- Μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική
Το Τρίλημμα της διεθνούς οικονομίας σύμφωνα με το οποίο τρείς οικονομικές πολιτικές ενός κράτους είναι πιθανές, οι εμπειρικές μελέτες έχουν πιστοποιήσει ότι όποιες κυβερνήσεις προσπάθησαν να εφαρμόσουν και τους τρείς στόχους ταυτόχρονα έχουν αποτύχει.
Μ’ άλλα λόγια, εάν ένα κράτος έχει υιοθετήσει, πχ., α) το καθεστώς σταθερής ισοτιμίας (όπως το Ευρώ), β) το καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων (ΕΕ) και Ευρωζώνη, τότε η συνέπεια είναι η απώλεια γ) της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή, της έκδοσης του δικού σου εθνικού νομίσματος, της προσφοράς του χρήματος και του καθορισμού του επιτοκίου.
Συνεπώς, η υιοθέτηση του εθνικού μας νομίσματος...
που θα συνοδευτεί με την ελεύθερη διακύμανση της νέας δραχμής στην διεθνή αγορά συναλλάγματος, η οποία θα υποτιμηθεί και έτσι θα ωφεληθούν άμεσα οι τομείς του τουρισμού, των ξένων επενδύσεων και τις αγροτικής οικονομίας, συνεπάγεται την επιβολή ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων για να είναι επιτυχής.
Είναι λοιπόν φανερό, πόσο εσφαλμένο και συκοφαντικό είναι το επιχείρημα ότι αυτοί που επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή που σημαίνει ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, είναι οι ίδιοι που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να αγοράσουν την υποτιμημένη Ελλάδα για «ένα κομμάτι ψωμί». Επιπλέον, αυτοί που έβγαλαν δις ευρώ στο εξωτερικό, κυρίως στη περίοδο της κρίσης και πανικού 2009-2010, όχι μόνο δεν θα μπορούν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους λόγω της θέσπισης ελέγχων κεφαλαίων( δεν πρέπει να ξεχνάμε την Κύπρο), αλλά ίσως φοβηθούν μήπως κατασχεθούν, διότι πιθανώς τα περισσότερα είναι αδήλωτα.
Εν κατακλείδι, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα είναι αναγκαία, διότι υπάρχουν οικονομικοί νόμοι οι οποίοι επιβάλλουν στην δεδομένη συγκυρία της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, καλπάζουσας ανεργίας και φτωχοποίησης της πατρίδας μας, ως θεραπεία των δεινών αυτών, την επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Όμως, αυτό το επίτευγμα που απαιτεί κόπους και θυσίες είναι αδύνατον να γίνει με τα δεσμά της Ευρωζώνης. Η επιλογή είναι μία, ή Ευρώ και τη μετατροπή της Ελλάδος σε μία αποικία που θα ξεπουλήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην Μητρόπολιν με την συνεπακόλουθη μακροχρόνια ύφεση και μιζέρια, ή τολμούμε και «σπάμε τις αλυσίδες» και αποκτούμε την Αυτονομία και μαζί τις τύχες του λαού μας στα χέρια μας, σηκώνοντας «ψηλά τα μανίκια».
από τους φίλους μας στη ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

πηγη: freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου