30 Απρ 2014

Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος*: Μονόδρομος η απελευθέρωση από ντόπια και ξένα συμφέροντα (συνέντευξη)


« Αν μπούμε στην ευρωβουλή βάζουμε ένα σπουδαίο ανάχωμα, μια σφήνα στον οδοστρωτήρα της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης, στη μετατροπή των χωρών σε δουλοπαροικία του χρέους»


Εργάστηκε επί 20 συναπτά έτη στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και ήταν ιδρυτικό μέλος της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» Συνεχίζει να αγωνίζεται για την ΕΡΤ, διαχωρίζοντας όμως σθεναρά τη θέση του από τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, καθώς έχει μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις και άρθρα, καταγγείλει τον εργατοπατρερισμό και τη χειραγώγηση προς τους εργαζόμενους.


- Ποιος είναι ο λόγος που λάβατε την απόφαση να πείτε το «ναι» και να θέσετε υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές με το Παλλαϊκό Μέτωπο;
 Καταρχήν πρέπει να πούμε, οτι βρίσκομαι στο ΕΠΑΜ από την γέννησή του, Από τις 16/7/2011 όταν στην Αργυρούπολη όπου έγινε το 1ο κάλεσμα, βρισκόμουν ανάμεσα στους 500 περίπου ανθρώπους που έδωσαν το παρών. Στο ΕΠΑΜ οι διαδικασίες είναι οριζόντιες, όπως οριζόντια είναι και η δομή του. Στηρίζεται στα μέλη του, και στους πάνω από 100 πυρήνες σε όλη την Ελλάδα. Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με δημοψηφιστικό χαρακτήρα, όπου κάθε πυρήνας πρότεινε τους ανθρώπους που πίστευε οτι ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Μ’αυτόν τον τρόπο προτάθηκε από τον πυρήνα μου στον Χολαργό η υποψηφιότητά μου. Ιδιαίτερα τιμητικό για μένα. Ο λόγος που δέχτηκα είναι γιατί αισθάνομαι από την πρώτη στιγμή στρατευμένος να βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις μου σε κάθε μάχη, την  προσπάθεια να ελευθερώσουμε την χώρα μας από την ιδιότυπη κατοχή που της έχουν επιβάλλει ντόπια και ξένα συμφέροντα. Είναι για μένα μονόδρομος.
  
- Γιατί ο κόσμος, κυρίως οι  δυσαρεστημένοι νέοι, θεωρείτε πως πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΕΠΑΜ σε αυτές τις Ευρωεκλογές;
 Το ΕΠΑΜ έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα... σε ότι έχει αναδείξει στα χρόνια που ο λαός μας πεθαίνει κάτω από τις επιταγές της τρόΪκας. Οσοι μας παρακολουθούν το γνωρίζουν καλά αυτό. Δεν παίζουμε με τους ανθρώπους. Χτυπάμε την καμπάνα 3 χρόνια. Αποτυπώνουμε ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα την κατάσταση αλλά κυρίως αυτό που έρχεται μπροστά. Η απειλή είναι τρομακτική. Και ξέρουμε πολύ καλά οτι όσοι μιλάνε με όρους διαχείρισης της κατάστασης απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο. Είμαστε καθαρά, δύναμη ανατροπής του πολιτικού συστήματος όπως αυτό διαμορφώθηκε τουλάχιστον στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν μπορεί αλλοιώς ν’αλλάξει η κατάσταση προς όφελος του λαού μας. Αυτό το κράτος  πρέπει να διακοπεί και να επανιδρυθεί από την αρχή. Οσοι λοιπόν αισθάνονται την βιαιότητα στην ζωή τους ενήλικες και νέοι, και κατανοούν την ανατροπή σαν την μόνη λύση, δεν πρέπει να διστάσουν με την ψήφο τους.

- Ποια μπορεί να είναι η συμβολή του ΕΠΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο από τη στιγμή που προτάσσει την έξοδο από την ΕΕ; 
 Υπάρχουν 2 διαστάσεις .
1ον. Υπάρχει ένα 38% του κόσμου, με τις δικές τους μετρήσεις, που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη. Γιατί δεν πρέπει να έχουν την ευκαιρία αυτοί οι πολίτες να επιλέξουν μια δύναμη που φωνάζει εδώ και 3 χρόνια ότι η έξοδός μας από την ΕΕ και το ευρώ αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του λαού και της χώρας μας; Γιατί να μην μπορεί να αποτυπωθεί μέσω των ευρωεκλογών ένα πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην Ελλάδα που επιζητά την ρήξη με την Ευρώπη που μας γυρίζει στον μεσαίωνα;
2ον.  Μετά κι από την Διεθνή Συνάντηση των κινημάτων στην Αθήνα που προκάλεσε και διοργάνωσε το ΕΠΑΜ το 2013, έχει διαμορφωθεί μια εξαιρετική δυναμική για την είσοδο ανατρεπτικών φωνών στο ευρωκοινοβούλιο, που παλεύουν για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση των λαών στην Ευρώπη. Αν μπούμε στην ευρωβουλή, βάζουμε ένα σπουδαίο ανάχωμα μια σφήνα στον οδοστρωτήρα της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης, δηλαδή στην μετατροπή των χωρών σε δουλοπαροικίες του χρέους, Γιατί αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι κρυφοναζί της κομισιόν και των εκτελεστικών οργάνων της ΕΕ. Κάτι τέτοιο το τρέμουν κάτι τύποι σαν τον Μπαρόζο και τον Ολι Ρεν. Παράλληλα θα ανακόψουμε και την άνοδο νεοναζιστικών μορφωμάτων που καρπώνονται την δυσαρέσκεια των απλών πολιτών.

- 10 μήνες αντίστασης στο Χουντικό «μαύρο» της κυβέρνησης Σαμαρά. Η ελεύθερη και αυτοδαχειριζόμενη ΕΡΤ συνεχίζει τον αγώνα της. Ως ενεργό μέλος αυτού του αγώνα, ποια συμβουλή έχετε να δώσετε σε όλον αυτόν τον κόσμο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις μνημονιακές πολιτικές και προτιμά τον καναπέ του από την διεκδίκησή όλων όσων του έχουν στερήσει; Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σημαντική η μαζική συμμετοχή του στις ευρωεκλογές;
Οι ευρωεκλογές είναι μια μάχη σε έναν μεγάλο πόλεμο. Δεν είναι μητέρα των μαχών. Η αποχή όμως είναι ολέθριο λάθος. Από εκεί και΄πέρα θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να κάνει προσωπική του υπόθεση από το δικό του μετερίζι την αντίσταση στην εξαθλίωση και την σκλαβιά. Πρόκειται για την επιβίωση της ίδιας της πατρίδας μας. 

Δημοσιεύθηκε στο «Χωνί» το Σάββατο 19/4/2014

* Ο Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, μέλος του πυρήνα Χολαργού - Παπάγου, του Οργανωτικού Γραφείου του ΕΠΑΜ, και μέλος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου