23 Σεπ 2014

Λ. Χρυσανθόπουλος προς Jyrki Katainen: Να ζητήσετε συγνώμη


Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με την απαράδεκτη απάντηση του επιτρόπου Jyrki Katainen σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποκαλύπτεται με κυνικό τρόπο, ότι η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που έχουν ενταχθεί σε μνημόνια όπως η Ελλάδα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, έστειλε την ακόλουθη ανοικτή επιστολή στον επίτροπο:

Κύριον Jyrki Katainen
Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες

Αξιότιμε κύριε Κatainen,

Σας γράφω σαν Ευρωπαίος πολίτης για να σας εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για το περιεχόμενο της απάντησης που δώσατε στις 17 τρέχοντος σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του GUE-NGL ,που ερώτησαν γραπτώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκθεση του ΟΗΕ που αναφέρεται στην προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα ως απόρροια της εφαρμογής μέτρων λιτότητος(005633/2014).

Στην απάντηση σας αναφέρατε, μεταξύ άλλων, ’’ότι η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι, κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Όσον αφορά, ωστόσο, τα προγραμματικά έγγραφα, δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της: υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Χάρτη, ενώ στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεων της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα.»

Σαν πολίτης της ΕΕ, πράγματι ντρέπομαι... για την απάντηση σας η οποία εκτός των άλλων είναι εσφαλμένη. Αντί η Επιτροπή να κάνει το παν για να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, όπως έκανε στην διάρκεια της στρατιωτικής χούντας, προσπαθεί με την απάντηση σας, να κρυφθεί πίσω από νομικίστικες επινοήσεις για να πει ότι η Δανειακή Σύμβαση ξεφεύγει από το πεδίο εφαρμογής του Χάρτου, επειδή δεν είναι ενωσιακό δίκαιο αλλά ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδος και των δανειστών της. Μα η ίδια η Δανειακή Σύμβαση του Μαΐου 2010,στο άρθρο 14 παρ.2 καθορίζει ότι το Δικαστήριο της ΕΕ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την επίλυση διαφορών που αφορούν την Σύμβαση. Άρα η Σύμβαση αποτελεί μέρος του Ενωσιακού δικαίου. Αλλά και να ήταν έτσι όπως το λέτε, σας υπενθυμίζω ότι πολλά από τα άρθρα του Χάρτη περιλαμβάνονται και στην Συνθήκη της Λισσαβώνας, όπως π.χ. το άρθρο 2 περί σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και η Συνθήκη εφαρμόζεται σε όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ.

Θα σας παρακαλούσα να διορθώσετε το λάθος σας αυτό, το οποίο καταρρακώνει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της ΕΕ στα μάτια των πολιτών της και τουλάχιστον να ζητήσετε ένα συγγνώμη από εκείνους τους πολίτες της ΕΕ των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται πλέον από την Συνθήκη της Λισσαβώνας, σύμφωνα με όσα αναφέρατε.

Με εκτίμηση,
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Πρέσβης ε.τ.

Αίγιο, Ελλάδα 22.9.14

O Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος είναι μελος της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ, και μέλος του Πυρήνα Χολαργού-Παπάγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου