27 Σεπ 2012

Τσεχία: Η Ελλάδα «θύμα» της ευρωζώνης – «νίκη» τυχόν έξοδος


ImageΤην πεποίθηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελούσε «νίκη» για τη χώρα μας, η οποία έχει μετατραπεί σε «θύμα» του κοινού νομίσματος, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, σημειώνοντας μάλιστα πως τυχόν ελληνική έξοδος δεν θα συνιστούσε απειλή για την επιβίωση της νομισματικής ένωσης.



«Η Ελλάδα είναι θύμα της νομισματικής ένωσης [...] θα ήταν πολύ καλύτερο για αυτούς να μη βρίσκονται στο ζουρλομανδύα, θα ήταν μία νίκη για αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κλάους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας μάλιστα πως η αποχώρηση μίας χώρας από ένα κοινό νόμισμα δεν χρειάζεται να επιφέρει «καταστροφικές συνέπειες» καθώς «είναι τεχνικά δυνατή» εφόσον γίνει «με έναν οργανωμένο τρόπο.

»Δεν μπορείς να επιτρέψεις μία κατάσταση αναρχίας»...
συμπλήρωσε ο τσέχος ηγέτης, αυτοαποκαλούμενος «ευρω-ρεαλιστής», ο οποίος υπηρετούσε ώς πρωθυπουργός της Τσεχίας όταν αυτή αποσχίστηκε από την πρώην Τσεχοσλοβακία και υιοθέτησε το δικό της νόμισμα. Παλαιότερα, ο κ. Κλάους εργαζόταν στην κεντρική τράπεζα της Τσεχοσλοβακίας υπό το πάλαι πότε κομμουνιστικό καθεστώς.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο τσέχος πρόεδρος, τυχόν επιστροφή της Ελλάδας σε δικό της νόμισμα δεν θα απειλούσε την ύπαρξη του ευρώ ούτε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Δεν νομίζω πως το ευρώ [...] θα εξαφανιστεί. Το ζήτημα είναι εάν όλες οι 17 χώρες [μέλη] και πιθανώς λιγοστές ακόμα θα έπρεπε να είναι σε αυτό το σύστημα».

Πέραν του ζητήματος της Ελλάδας, τα σχόλια του κ. Κλάους αντανακλούν και έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό προς το κοινό νόμισμα που εκδηλώνεται ανάμεσα στα νεότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα τα μέλη του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Η Τσεχία έγινε υποψήφιο μέλος της ευρωζώνης στο πλαίσιο της ένταξής της στην Ε.Ε. το 2004, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια χρονική διορία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και ο τσέχος ηγέτης χαρακτήρισε την ένταξη στη νομισματική ένωση «μη ζήτημα» στη χώρα του.

«Είμαστε αρκετά χαρούμενοι με το γεγονός ότι δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο [...]. Επομένως, ίσως το έτος 2074 μπορούμε να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Κανείς δεν μας πιέζει».

Πηγη: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου