1 Δεκ 2014

Eισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ προς το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο




Προς το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ.
Εισήγηση – Πολιτική Ανάλυση - Αναφορά πεπραγμένων της πορείας του Μετώπου και των Δράσεων της Πολιτικής Γραμματείας, από το 3ο Συνέδριο μέχρι σήμερα.

Πρόλογος

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές του ΕΣΣ,
Η 2η Σύνοδος του κεντρικού οργάνου του ΕΠΑΜ μετά το 3ο Συνέδριο, έρχεται σε μια περίοδο δραματικών πολιτικών εξελίξεων και μεθοδεύσεων, στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Το ΕΠΑΜ τηρώντας την καταστατική του δέσμευση και  δίνοντας πραγματική αξία στο «Η Δημοκρατία στην Πράξη» ανανέωσε στο μεγαλύτερο ποσοστό τα κεντρικά του όργανα, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην αλλαγή της δομής της οργανωτικής του λειτουργίας, στην προσπάθειά του να κατοχυρώσει θεσμικά και ουσιαστικά, την ενεργότερη συμμετοχή της βάσης του, με την διαμόρφωση ενεργών τομέων και την εκλογή συντονιστών, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ενεργότερη και ευρύτερη χάραξη πολιτικής τακτικής. Μαζί με τα νέα όργανα, στόχος είναι η μεγαλύτεη ευελιξία, η ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή στις αποφάσεις του Μετώπου, με άξονα πάντα την πορεία για την απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά που της έχουν επιβληθεί.
Η σπουδαία αυτή ανανεωτική πραγματικότητα στο ΕΠΑΜ, αφ’ενός έχει προκαλέσει την έκπληξη και τον θαυμασμό σε άλλους πολιτικούς φορείς και κινήματα και ιδίως σε απλούς πολίτες, αφ’ετέρου έχει ν’αντιμετωπίσει την  προσπάθεια σύσσωμου του κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος στην χώρα μας να παρατείνει την παρουσία του εντός του καταρρέοντος «συνταγματικού τόξου», να διατηρήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης, αδιαφορώντας για την ολοένα και μεγαλύτερη εξαθλίωση και καταστροφή που προκαλεί η επιλογή αυτή στον λαό και τον τόπο. Μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juri Katainen, δεν ισχύει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για χώρες που υπάγονται σε προγράμματα προσαρμογής, ενώ καταλύονται πλέον έθνη, κράτη και λαοί.

Να υπενθυμίσουμε εδώ οτι η δήλωση...
του επιτρόπου Κατάινεν, έγινε αφορμή για να αρχίσει μια αλληλογραφία με τον συναγωνιστή και μέλος της Π.Γ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο, όπου ουσιαστικά ο πρέσβης ε.τ. τον εξανάγκασε σε αναδίπλωση, και απέσπασε την ομολογία του επιτρόπου για την πλήρη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στην αποδοχή των εξοντωτικών μέτρων που επέβαλλαν στον ελληνικό λαό ενώ προσπάθησε να απαλλάξει την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή από μελλοντικές ευθύνες που θα της καταλογισθούν.

Πολιτική Ανάλυση

Η κυβερνώσα συμμορία έχει οδηγήσει ολόκληρη την χώρα και τον λαό της σε πλήρες αδιέξοδο, και παρά την μεγάλη σε έκταση ήττα της στις ευρωεκλογές, με την ανοχή σύμπασας της αντιπολίτευσης συνεχίζει την αδίστακτη πολιτική της υποτέλειας και του ενδοτισμού, εκτελώντας τις εντολές των επικυρίαρχων προς την ολοκληρωτική καταστροφή τόσο σε οικονομικό κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, και ιδιαίτερα από την συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Παρίσι, μια σειρά από αποφάσεις και εντολές μπήκαν στην τελική ευθεία υλοποίησής τους.

Τα αποτελέσματά των συμφωνιών αυτών είναι ήδη ορατά στην ελληνική πραγματικότητα, και έχουν να κάνουν με το ιδιαίτερο βάθεμα της καταστροφικής ύφεσης και της εισοδηματικής και επενδυτικής κατάρρευσης. Βρισκόμαστε στην φάση της πρακτικής εκποίησης των πάντων, από την ιδιωτική περιουσία που χρωστά ο έλληνας πολίτης σε εφορία και τράπεζες, ως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.  Τα πάντα, από το πως θα δημευτεί η περιουσία του έλληνα πολίτη, πως θα κουρευτούν οι καταθέσεις του στις τράπεζες, πως θα φορτωθεί το νοικοκυριό και ο μικρομεσαίος το κόστος ρύθμισης των κόκκινων δανείων και της διαγραφής των θαλασσοδανείων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, έως το ξεπούλημα στρατηγικών υποδομών, αεροδρομίων, λιμανιών παράκτιων και δασικών περιοχών και την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη μετατροπή της χώρας σε αποικία τύπου υποσαχάριας Αφρικής και την μετατροπή του έλληνα πολίτη σε μετανάστη στην ίδια του τη χώρα.

Σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω είναι:
1) Η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, κάνοντας πράξη την μεγαλύτερη διεύρυνση της εξουσίας της από την υιοθέτηση του ευρώ. Πρόκειται για την περιβόητη Τραπεζική Ένωση, όπου γίνεται ακόμα ένα βήμα προς την αφαίρεση κάθε δικαιώματος από τα κράτη-μέλη.
Πιο συγκεκριμένα αφαιρούν τα διακιώματα:
α) Να διαχειρίζονται το εγχώριο τραπεζικό τους σύστημα,
β) Να αποφασίζουν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών τους και
γ) Να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών τους απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζιτών και τοκογλύφων.
Όλα αυτά, θα εντάσσονται πλέον στην εποπτική αρχή της τραπεζικής ένωσης, με την Ελλάδα να καλείται να εκτελεί τις εντολές του κ. Ντράγκι, χωρίς να είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων. Διαμηνύουν σε όλα τα κράτη-μέλη, ότι προέχει η βιωσιμότητα των τραπεζών, έστω κι αν γίνει σε βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών, περιφρονώντας για μία ακόμα φορά τον σεβασμό προς τον άνθρωπο.

2) Η απώλεια σύνταξης του κρατικού προϋπολογισμού, αφού υποχρεωνόμαστε πλέον σε ενισχυμένη εποπτεία και υποχρεώσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς  για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013. Η χώρα μας είναι η πρώτη μαζί με την Κύπρο που χάνει και επισήμως το δικαίωμα σύνταξης του δικού της προϋπολογισμού και εισέρχεται στη νέα φάση της μόνιμης κατοχικής αποικιοκρατικής κηδεμονίας, με ή χωρίς μνημόνια. Το εθνικά κυρίαρχο και αυτοδιάθετο κράτος δεν υφίσταται πλέον, με ότι συνεπάγεται αυτό για την χώρα και τον λαό.

3) Το κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο και η εκτόξευση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αποτέλεσμα ανάλογων δηλώσεων περί εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και επιστροφής της στις αγορές, του φερόμενου ως πρωθυπουργού, που οδήγησε σε παιχνίδια μεγάλης κερδοσκοπίας τους μεγάλους επενδυτές, και στην βίαιη αναδιάταξη της μετοχικής σύνθεσης των συστημικών τραπεζών. Στο παιχνίδι επαναγοράς τραπεζικών μετοχών και ελληνικών ομολόγων προκειμένου να ανασχεθεί η κατάρρευση της χρηματαγοράς στην Ελλάδα μπήκαν εκτός από την ΕΚΤ, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα νομικά πρόσωπα του δημοσίου που διατάχτηκαν από την τρόικα, με άγνωστο το κατά πόσο τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι ικανά στο άμεσο μέλλον να εξυπηρετήσουν τις πραγματικές σνάγκες των ασφαλισμένων.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι το success story του Σαμαρά και η πολυπόθητη γι’αυτούς έξοδος στις αγορές τελειώνει οριστικά, μιας και με δεδομένη την ανάγκη για αναχρηματοδότηση της κεφαλοποίησης των τραπεζών, το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί με νέα χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Γι’αυτό και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ μιλούν πλέον ανοιχτά για προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και νέο «μνημόνιο κατανόησης», ή ακόμα και παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με νέα μέτρα και περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης στην χώρα.

4) Σε εθνικό επίπεδο, η υποτελής και ενδοτική εθνοπροδοτική  στάση της συγκυβέρνησης σε Ελλάδα και Κύπρο,  οδηγεί σε νέα εθνική τραγωδία.  Τα προβλήματα της γείτονος και οι κοσμογονικές γεωστρατηγικές αλλαγές που επιχειρούνται στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής, σε συνδυασμό με την ευάλωτη θέση της Ελλάδας λόγω της απώλειας εθνικής κυριαρχίας την διάλυση της συγκρότησης εθνικού κράτους από την ΕΕ και το ΔΝΤ και την οικονομία της παραδομένη στου δανειστές  - τοκογλύφους, καταστούν την Ελλάδα τον πιο αδύνμο κρίκο απέναντι στις επιβουλές του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού της Τουρκίας, στην προσφιλή της τακτική να εξάγει την δική της κρίση δημιουργώντας τετελεσμένα, επιδιώκοντας θερμό επεισόδιο στην Κύπρο ή στο Αιγαίο με πιθανή κατάληξη ακόμα και την απώλεια εδάφους της ελληνικής επικράτειας, ή και το γκριζάρισμα περιοχών τόσο στο Αιγαίο όσο και στην βόρειο Ελλάδα.

5) Η πρόθεση της συγκυβέρνησης να παγιώσει την πυγμή της και να καταστήσει σαφές στην ελληνική κοινωνία ότι δεν θ’ ανεχθεί πράξεις αντίστασης, καταμαρτυρείται από την παρουσία των πραιτωριανών σε κάθε μορφή κινητοποίησης που οιωνεί μπορεί να αποκτήσει δυναμική. Χαρακτηριστικές ήταν οι επεμβάσεις των ΜΑΤ στις προσπάθειες κατάληψης από φοιτητές στις σχολές τους, αλλά και οι ωμές όσο και βάρβαρες καταστολές ακόμα και στις καταλήψεις των μαθητών στα σχολεία. Αποκορύφωμα οι 7000 πραιτωριανοί στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και η άστοχη προσπάθεια τους  να δημιουργήσουν συνθήκες σύρραξης.
Η πρόθεση της κυβερνώσας συμμορίας να αποτελειώσει τον ελληνικό λαό δεν έχει τέλος. Τελευταίο δείγμα αυτής της τακτικής της αποτελεί η προσπάθεια αλλαγής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή του βασικού νόμου που καθορίζει τους όρους προσφυγής των πολιτών στη δικαιοσύνη. Με την αλλαγή αυτή υποβαθμίζεται η ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης, διότι καταργείται η δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων στη λεγόμενη τακτική διαδικασία, ενώ συγχρόνως αυξάνεται υπέρμετρα το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν πια τη δυνατότητα νομικής άμυνας. Αλλάζει επίσης η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών υπέρ των τραπεζών και κατά των οφειλετών, ενώ βλάπτονται ακόμα και τα συμφέροντα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, οδηγώντας έτσι στην ταχύτερη εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων.


Από την άλλη μεριά η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται λες και βρίσκεται σε άλλη χώρα, με τον αρχηγό της να εμφανίζεται στην ΔΕΘ μοιράζοντας ελεημοσύνη στους ιθαγενείς, και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις δεσμεύσεις του ιδρυτικού τους συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό  οτι στις αποφάσεις της Κεντρικής τους Επιτροπής στην πρόσφατη Σύνοδο (18-19/10/2014) απέρριψαν πρόταση της αριστερής πλατφόρμας για την υιοθέτηση δέσμης μέτρων που κατά την άποψη των εισηγητών της θ’αντιμετώπιζε τα πιο καυτά και οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα θα εισήγαγε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Συγκεκριμένα καταψηφίστηκαν «οι προτάσεις για άμεσο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των συστημικών τραπεζών και δημόσια ιδιοκτησία, η λήψη άμεσων μέτρων στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος σε βάρος του πλούτου και υπέρ των εργαζομένων και η διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με το πέρασμα σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των στρατηγικών επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας».

Οι απανωτές δηλώσεις βέβαια ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάγκης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον  αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Παπαδημούλης)  συναινετικής διαδικασίας στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και συμφωνία για την ημερομηνία εκλογών (Σταθάκης) και η γενικότερη ανάγκη στην ελάχιστη συναίνεση με την κυβέρνηση για να επιτευχθεί ομοψυχία στο θέμα της αντιμετώπισης της τρόικας που σκληραίνει την στάση της αλλά και στα εθνικά θέματα, όπως αυτή εκφράστηκε από την συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές συναντήσεις στελεχών με αξιωματούχους της ΕΕ και της ΕΚΤ, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας οτι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει συμφωνήσει με τους επικυρίαρχους στην συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής που επιβάλλεται στην χώρα, ακόμα και αν μπορέσει να υλοποιήσει μέρος της υποσχόμενης ελεημοσύνης στους πιο αδύναμους.
Είναι άκρως ενδεικτικό οτι προ της νομής της εξουσίας, όποιες φιλολαϊκές δυνάμεις υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχονται αυτήν την πορεία. Εξαντλούνται μόνο σε μια στείρα και χαλαρή εσωκομματική αντιπολίτευση, κι έτσι αναγκάζονται να στηρίζονται σε ψευδαισθήσεις του τύπου οτι μια αυτοδύναμη «κυβέρνηση της αριστεράς» θα μπορέσει να συσπειρώσει τον λαό και να προχωρήσει σε ρήξη με την ΕΕ και την τρόικα.

Οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να διαλύονται μετά τις πρόσφατες διαγραφές (Ραχήλ Μακρή) και αποστασιοποιήσεις (Μαρηάς) προβεβλημένων στελεχών, και δείχνουν καθαρά οτι φιλοδοξούν να παίξουν διεμβολητικό καταλυτικό ρόλο  στο πλησίασμα της φιλοκαραμανλικής δεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ, στο πιθανότατο ενδεχόμενο κυβερνητικής συμμαχίας και απέναντι στο ξεκαθάρισμα της ακροδεξιάς ΝΔ που εκπροσωπείται από τον Σαμαρά.  Η ριζοσπαστικοποίηση της βάσης των μελών των ΑΝΕΛ, με την συμμετοχή τους στις κοινές δράσεις για τους πλειστηριασμούς και αλλού, βρίσκεται σε αντίφαση με την πορεία του κόμματος, και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα από τα πεδία δράσης του ΕΠΑΜ στην ζύμωση που προκύπτει, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές φιλοδοξίες και μεθοδεύσεις του αρχηγού τους.

Το ΚΚΕ συνεχίζει την δική του πολιτική αναχωρητισμού από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, ρίχνοντας την ευθύνη στην ύπαρξη του καπιταλισμού και την λύση τους στην έλευση της θείας πρόνοιας ενός σοσιαλισμού υπό την καθοδήγησή του. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εισπράττει τα εύσημα σαν υπεύθυνη δύναμη διατήρησης της νομιμότητας, όπως την αντιλαμβάνονται οι καθεστωτικοί τύρανοι του λαού μας, και να παίζει διασπαστικό ρόλο σε κάθε αυθόρμητη αντίδραση αντίστασης στην υπάρχουσα κατάσταση.

Η Χρυσή Αυγή το μόνο κόμμα που κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά του στις προηγούμενες ευρωεκλογές παρ’ότι τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της βρίσκονται στην φυλακή,  επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας οτι ο τρόπος ανιμετώπισης της νεοναζιστικής οργάνωσης από το κυρίαρχο σύστημα οδήγησε στην εν μέρει ηρωοποίησή της. Η φασιστικοποίηση μεγάλου μέρους της αστυνομίας και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, δείχνει δυστυχώς την εισχώρηση της αντίληψης της ΧΑ στους χώρους αυτούς και την άλωσή τους από την βαθιά σχέση διαπλοκής της οργάνωσης με τους παρακρατικούς μηχανισμούς. Η επικείμενη δίκη των στελεχών της στις αρχές του 2015 θα περιπλέξει τα πράγματα, όσο οι κατηγορίες που τους προσπάπτονται δεν επαρκούν για να αποδείξουν την οργανική σχέση τους με το οργανωμένο έγκλημα  ενώ η τεχνητή διολίσθηση στην πολιτική τους δίωξη, στοχεύει στην στοχοποίηση και χαρακτηρισμό κάθε άλλης δημοκρατικής φωνής που δεν θα συντάσεται με τις μεθοδεύσεις του κυρίαρχου συστήματος και του ξεπουλήματος της χώρας και του λαού της σε οιωνεί τρομοκρατική και παράνομη οργάνωση. Η ΧΑ θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από το καθεστώς, ενώ , είναι  πιθανό μέρος της «καλής Χρυσής Αυγής» να κληθεί να παίξει ρόλο στην πολυδιάσπαση που κυοφορείται στο κόμμα της ΝΔ, ή σε χειρότερη περίπτωση οργανωμένα τμήματά της να λειτουργήσουν ως 5η φάλαγγα σε πιθανή κοινωνική εξέγερση.

Το Ποτάμι, παίζει και αυτό με την σειρά του τον ρόλο των δεκανικιών στο καταρρέων πολιτικό σύστημα και του αποπροσανατολισμού της πληττόμενης κοινωνίας, προσπορίζοντας ανάλογα τις δεξαμενές εκείνες των ψηφοφόρων που εμφανίζονται να επιθυμούν άμεσες αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα και στον τρόπο διακυβέρνησης, αλλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει την βαθιά και υποκριτική σχέση διαπλοκής στο επίπεδο των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων που αυτό εξυπηρετεί. Πρόκειται για ένα κόμμα υβρίδιο με επιρροή και στο κομμάτι εκείνο της ψευτοδιανόησης της χώρας μας που χρωστά την ύπαρξή και εδραίωσή του στις στενές σχέσεις με το πιο παρασιτικό κομμάτι της εγχώριας διαπλοκής.

Ταυτόχρονα καμμία από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν θέτει σοβαρά το πολιτειακό ζήτημα και αυτοί ακόμη που μιλάνε για κατάλυση του Συντάγματος δεν ήταν διατεθειμένοι να το καταγγείλουν στη πράξη, νομιμοποιώντας την κατά συρροή εκτροπή με την παραμονή τους στο κοινοβούλιο. Η υποκρισία δε του ΚΚΕ είναι άνευ προηγουμένου αφού δεν τολμάει ούτε καν να καταγγείλει την πολιτική ανωμαλία που έχει περιέλθει η χώρα από το Μάιο του 2010 εντός και εκτός αστικού κοινοβουλίου όπως δεικτικά κατονομάζει η ίδια. Αναρωτιέται κανείς αφού δεν ενδιαφέρει το ΚΚΕ η αστική δημοκρατία και η παρεκτροπή της, γιατί παραμένει με κάθε πρόφαση απελπιστικά προσδεμένη σε αυτό το αστικό κοινοβούλιο;

Από εκεί και πέρα οι εξωκοινοβουλευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις που υποτίθεται οτι αντιπροσωπεύουν την ρήξη και την ανατροπή, δείχνουν ανίκανες να απεμπλακούν από τις ιδεοληψίες τους, να αναγνωρίσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα του σημερινού αγώνα και να εκφράσουν τις ανάγκες της κοινωνίας, αφού συνεχίζουν με τον τρόπο τους να εξαντλούνται μόνο σε αντικαπιταλιστικές κορώνες   περιχαρακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μόνο κάτω από τον παρωχυμένο για την σημερινή ελληνική κοινωνία ταξικό αγώνα.

Τα λέμε όλα αυτά, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, και την αδιέξοδη κατάσταση που έχει περιέλθει ο λαός μας. Η υπάρχουσα συνθήκη έχει οδηγήσει σε πλήρες τέλμα την ελληνική κοινωνία. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας γνωρίζει πολύ καλά στην απτή του πραγματικότητα οτι δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμα να ανταποκριθεί στα βάρη και τις απαιτήσεις των εντολών που εκτελεί η δωσίλογη κυβέρνηση, είτε έχει αφεθεί στην μοίρα του, είτε στην καλύτερη περίπτωση προσδοκά μέσα από την ήττα του να διαχειριστεί την εξαθλίωσή του με τα ψείγματα ελεημοσύνης που του τάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε στο σημείο ακόμα και το ξεροκόματο να αποτελεί  μάνα εξ’ουρανού, θείο δώρο, και η δουλική απασχόληση με όρους μεσαίωνα μια πραγματικότητα ευρέως αποδεκτή.

Πρέπει επίσης να είμαστε σίγουροι οτι τα πάντα δρομολογούνται από ξένα κέντρα αποφάσεων, και ότι τίποτα θετικό δεν πρόκειται να προκύψει για τον ελληνικό λαό, όσο τα σημερινά κόμματα δεν αποφασίζουν να έρθουν σε πραγματική ρήξη με τους εταίρους μας, προβάλλοντας την επιβίωση του ελληνικού λαού ως πρώτιστο καθήκον τους. Αλλο τόσο πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όσο ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν αποφασίζει να συγκροτηθεί σε συλλογικό υποκείμενο, να γίνει δηλαδή λαός, και να επιβάλλει την επιθυμία του με την δική του συντεταγμένη αντίσταση σε όποιον επιβουλεύεται την ύπαρξή του.
Το καθεστώς θα προχωρήσει στο βάθεμα της κρίσης και του ξεπουλήματος κάθε σπιθαμής της ελληνικής γης, υπογράφοντας όλες τις συμφωνίες που του δίνονται  και δεσμεύοντας όποια κυβέρνηση παραλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Οι ξένες δυνάμεις δεν θα διστάσουν να ξεφορτωθούν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αν κρίνουν ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει τα συμφέροντά και τις επιδιώξεις τους. Κανείς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να γνωρίζει επ’ακριβώς πως θα επιλέξουν να κινηθούν στην επόμενη φάση. Στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την συνέχεια των εξοντωτικών πολιτικών τους, είναι πιθανό να τα έχουν βρεί σε όλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, και μέσω δημοκρατικών υποτίθεται εκλογών να δοκιμάσουν να πορευτούν με αυτόν, ή σε άλλη περίπτωση να προκρίνουν και να επιβάλλουν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, είτε να προκρίνουν την λύση μιας «προσωπικότητας» της απόλυτης εμπιστοσύνης τους όπως έκαναν με τον Λ.Παπαδήμο.
Ταυτόχρονα ξένοι επικυρίαρχοι και ντόπιοι δωσίλογοι θα προετοιμάζονται και για την στιγμή που θ’άναγκαστούν ν’αναμετρθούν στα ίσια με τις δυνάμεις του λαού μας που δεν έχουν σκοπό να τα παρατήσουν.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε την παλιότερη αλλά ακόμα εν ισχύ ξένη προπαγάνδα που χαρακτηρίζει την Ελλάδα αποτυχημένο κράτος. (failed –  state)

Σε αυτές τις συνθήκες καλείται το ΕΠΑΜ να παλέψει και ν’ανταποκριθεί στο ιστορικό του καθήκον. Είναι γεγονός οτι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο του 2014 δεν έδωσε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαμε και εκτιμούσαμε να πάρουμε βάσει και της θετικής ανταπόκρισης της κοινωνίας. Εξ’άλλου οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν αρνητική έκπληξη για όλους, και ειδικά για τον αντιμνημονιακό χώρο. Κανείς δεν έμεινε ευχαριστημένος, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε αυτές τις συνθήκες πόλωσης και προσπορισμού της ψήφου απελπισίας δεν κατάφερε τίποτα, από το να μειώσει ελάχιστα τα ποσοστά του σε σχέση με τις επιδόσεις του το 2012. Σε αυτό το κλίμα πόλωσης και μεγάλης αποχής και αδιαφορίας του εκλογικού σώματος, το ΕΠΑΜ κατάφερε να συγκρατήσει τα ποσοστά του, και παρά την μεγάλη απογοήτευση και την παρωδική απώλεια συνεκτικότητας και κινηματικής δράσης, έφτασε στο 3ο Συνέδριο ενωμένο, και αποφασισμένο να προχωρήσει μπροστά ξεκινώντας δυναμικά την νέα αυτή περίοδο. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, είναι  το επιτυχές 3ο Συνέδριο και η μεγάλη προσέλευση άλλων πολιτικών φορέων, όπως και η αναζήτηση του ΕΠΑΜ από πολιτικά κόμματα και κινήματα σε συζητήσεις για κοινές δράσεις και επίτευξη συνεργασιών σε διάφορα επίπεδα.


Αναφορά Πεπραγμένων

Η Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου αποτελεί τον οδηγό της δράσης μας και σε αυτή οφείλουμε να επικεντρωθούμε, παρακολουθώντας παράλληλα την πορεία των συσχετισμών και των αντιφάσεων που δημιουργούνται. Η ανάγκη να υπάρξει το πολιτικό αντίβαρο ως σφήνα στην πόλωση που δημιουργείται από την εκλογολογία και την πολιτική αστειότητα για την εύρεση ή όχι των 180 βουλευτών καθίσταται επιτακτική. Κι αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα δημοκρατικό – πατριωτικό ρεύμα έτσι ώστε να δρομολογήσει ευνοϊκές εξελίξεις για τον λαό πριν από τα νέα τετελεσμένα.
Στην Πολιτική Απόφαση αναφέρεται: «Το ΕΠΑΜ θα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να αναδειχθεί μέσα στην κοινωνία, μέσα στο λαό μας ως φάρος ενότητας και παράδειγμα οργανωτικής ανάπτυξης. Αυτό είναι βασικό κριτήριο της δράσης κάθε Επαμίτισσας και Επαμίτη, κάθε πυρήνα, κάθε οργάνου του μετώπου».
Στην κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 2 μήνες θεωρούμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.  Η δράση ενάντια στους πλειστηριασμούς έχει αρχίσει να εδραιώνεται και να γιγαντώνεται σε πολλά από τα ειρηνοδικεία της Αθήνας, με σημαντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, κατορθώνοντας να αποτρέψει δεκάδες πλειστηριασμούς. Αυτή η δράση να είστε σίγουροι ότι έχει θορυβήσει κυβέρνηση και τραπεζίτες. Τρέμουν στο ενδεχόμενο γιγάντωσης ενός τέτοιου κινήματος μιας και οι πιέσεις της τρόικας για απελευθέρωση των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας από 1ης Ιανουαρίου 2015 είναι αφόρητες.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων το Ecofin, στις αρχές Νοεμβρίου δόθηκε σαφής εντολή στην Κύπρο να προχωρήσει στην δήμευση των ακινήτων των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.  Στις 8 Δεκεμβρίου στο Eurogroup το ίδιο θα απαιτήσουν και για την Ελλάδα. Δηλώσεις διοικητών τραπεζών όπως του κ. Σάλλα που τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών μαρτυρούν τον πανικό που διακατέχει το σύστημα μπροστά στις κοινωνικές αντιδράσεις.

Γι’ αυτό το κίνημα πρέπει πάση θυσία να συνεχίσει και να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο. Οι πυρήνες αγκάλιασαν την συγκεκριμένη δράση και πρωτοπορούν σε κάθε ειρηνοδικείο. Σημασία έχει η πολιτική συμφωνία που ήδη υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες για την ανάσχεση της βαρβαρότητας, να βρει γόνιμο έδαφος στην ζύμωση και την αγωνιστικότητα που δημιουργείται  στα ειρηνοδικεία. Μεγάλη σημασία έχει εδώ, ο τρόπος που στρατευόμαστε μαζί με τους συμπολίτες μας και η συνέπεια λόγων και πράξεων στις κοινές δράσεις που θα προκύπτουν. Έτσι μπορούν να αναδειχθούν οι συναγωνιστές μας για την ανιδιοτέλεια την αλληλεγγύη τους και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτούς που παλεύουν για την περιουσία τους και την ζωή τους

Παραμένει σε ισχύ η τοποθέτηση στην Επιστολή Ενημέρωσης προς τα μέλη του ΕΠΑΜ  στις 13/10/2014 και αναφέρει:
«Απαραίτητη κρίνεται η εξόρμηση των μελών της ΠΓ στους πυρήνες.  Ο πολιτικός και οργανωτικός σχεδιασμός για την  ζύμωση της Πολιτικής Απόφασης του 3ου Συνεδρίου, και την ανάγκη ενίσχυσης των οργανωτικών ζητημάτων και του τρόπου κατανόησής τους, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και συναδέλφωσης ανάμεσά μας, είναι το επίμαχο κριτήριο που θα επιτρέψει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική διείσδυση του Μετώπου και την αναγνώρισή του από  ευρύτερα στρώματα του λαού μας.
Η αναγκαιότητα της συστηματικής δουλειάς όλων μας  σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, επάνω στα ζωτικά προβλήματα  κάθε συμπολίτη μας,  κάθε πληττόμενης κοινωνικής ομάδας, στην οικοδόμηση της αλληλεγγύης, στην εύρεση της αξιοπρέπειας και την καταπολέμηση του ραγιαδισμού, είναι άμεσες προτεραιότητες και στόχοι για τα νέα όργανα, για να αναδειχθεί το ΕΠΑΜ μέσα στην κοινωνία, και να δώσει στο λαό μας την δύναμη να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη επίθεση του καθεστώτος, που προσπαθεί να στερήσει κάθε δυνατότητα συλλογικής αντίστασης και άμυνας».

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, η παρουσία των Επαμιτών στα καθημερινά προβλήματα της γειτονιάς τους, είναι αναγκαία συνθήκη όπου υπάρχει γόνιμο έδαφος για δράση και παρέμβαση. Παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια όπου οι Δήμαρχοι έχουν αποφασίσει να στηρίξουν το σύστημα, συμμετοχές σε τοπικές και λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών, και γενικά όπου δημιουργείται αυθόρμητη κίνηση από πολίτες απέναντι στα πολλά προβλήματα των περιοχών τους πρέπει να αποτελεί πεδίο δράσης μας.

Στο κομμάτι των  κινητοποιήσεων – διαδηλώσεων, καλή παρουσία με δυνατό blog είχε το ΕΠΑΜ στην διαδήλωση για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στις 10/10/2014.
Στην πορεία για τη επέτειο του Πολυτεχνείου το ΕΠΑΜ έδωσε το παρών με ένα ιδιαίτερα αξιόλογο blog, αν και οι δυσκολίες στην μετακίνηση ήταν μεγάλες. Αξιοσημείωτο ήταν ότι όταν βρέθηκε στο κέντρο της σύγκρουσης με τα ΜΑΤ, κράτησε την ψυχραιμία του, δεν διαλύθηκε και κατόρθωσε να ολοκληρώσει την πορεία συντεταγμένα παρά την ρίψη χημικών.
.
Πολιτική Απόφαση του 3ου Συνεδρίου είναι και το ότι «απευθύνουμε έκκληση-προσκλητήριο συνεργασίας σ' όλες τις αποκαλούμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις, εντός και εκτός κοινοβουλίου».
Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικές κινήσεις και προσπάθειες έχουν ήδη γίνει με θετικό πρόσημο ως σήμερα.
Πρώτη συνάντηση έγινε με το κίνημα  Δεν Πληρώνω – Ενιαίο Μέτωπο, όπου επιβεβαιώθηκαν οι αδελφικές σχέσεις ανάμεσά μας. Ακολούθησε σχετική συζήτηση για την πολιτική κατάσταση όπου διαπιστώσαμε κοινές θέσεις σε πολλά σημεία, καθώς και μια αλλαγή στον τρόπο που και αυτοί με την σειρά τους αρχίζουν ν’αντιλαμβάνονται ή να μην έχουν πρόβλημα με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα που τονίζουμε εμείς. Αυτό οφείλεται και στην διάσπαση του κινήματός τους, καθώς πρόσωπα και καταστάσεις τους εμπόδιζαν να δράσουν περισσότερο ενωτικά. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη κοινής κινηματικής δράσης, εστιασμένης στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις  και η αλληλεγγύη που υπάρχει ανάμεσά μας.

Ακολούθως υπήρξε συνάντηση κατόπιν πρόσκλησης, με το Σχέδιο Β και το κόμμα της Δραχμής. Εμείς από την μεριά μας καλέσαμε το κίνημα Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο σε αυτή τη συνάντηση. Υπήρξε καλό κλίμα και συγκεκριμένη πρόταση να συμφωνήσουμε στο άνοιγμα διαλόγου για το νόμισμα, προς την κατεύθυνση ενός δημοψηφίσματος ή την συλλογή υπογραφών, με το ερώτημα ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Από την μεριά μας παρ’ ότι συμφωνούμε στην ανάγκη μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, εκφράσαμε επιφυλάξεις για την κατάληξη ενός τέτοιου εγχειρήματος και την σοβαρή πιθανότητα να επιτύχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Αντιπροτείναμε τον διευρυμένο ανοικτό διάλογο για το χρέος, που έτσι κι αλλιώς οδηγεί στην ανάγκη υιοθέτησης εθνικού νομίσματος.
Σε δεύτερη συνάντηση που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα, υιοθετήθηκε η πρότασή μας για δημιουργία εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα το χρέος χωρίς να εμμένουν στην λογική του δημοψηφίσματος  ενώ πρότειναν την συνδιαμόρφωση ενός κειμένου στο πλαίσιο «ενωτικών πολιτικών πρωτοβουλιών» όπου θα στοιχειοθετούνται τα σημεία σύγκλισης. Οι επαφές θα συνεχιστούν 
Ακολούθησε η επίσημη συνάντηση με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συμφωνήθηκε ότι είναι κοινός τόπος η ενίσχυση κάθε λαϊκής κινητοποίησης και αντίστασης στις πολιτικές των μνημονίων και της φτωχοποίησης των πολιτών  και ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα διαλόγου στην κοινωνία για την αντιμετώπιση του χρέους. Συμφωνήθηκε οι επαφές να παραμείνουν ανοιχτές. Εκδόθηκε κοινό Δελτίο Τύπου.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από μέρους τους για τον τρόπο οργάνωσης του μετώπου σε όλη την Ελλάδα ενώ εκφράστηκε ο θαυμασμός τους στην πρωτοποριακή όσο και δημοκρατική τήρηση του καταστατικού σε σχέση με την αλλαγή των προσώπων στις θέσεις ευθύνης του Μετώπου. Μεγάλη επίσης έκπληξη υπήρξε για το πως άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους μπορούν να βρίσκονται και να παλεύουν μαζί σε μία οργάνωση και από κοινό μετερίζι.
Θεωρούμε  θετική την συνάντηση όμως, για το ότι η ανοικτή επικοινωνία και η συμφωνία για ανοικτό δημόσιο διάλογο για το χρέος, αν και εφ’ όσον ευοδωθεί,  δίνει στο ΕΠΑΜ την δυνατότητα σε ευρύτερα ακροατήρια να ξεδιπλώσει την επιχειρηματολογία και τις θέσεις του, για το κομβικό αυτό ζήτημα. Δεν θριαμβολογούμε, ούτε ενθουσιαζόμαστε με την συνάντηση μιας και γνωρίζουμε ότι κανείς ειδικά σε κόμματα εξουσίας δεν σε προσεγγίζει με αγνές προθέσεις, αλλά με την λογική της δυνατότητας από μεριάς τους να επωφεληθούν εκλογικά ή άλλα οφέλη. Πάμε βήμα-βήμα με όπλο τον ειλικρινή διάλογο και την ξεκάθαρη θέση στα προτάγματα μας. Να σημειώσουμε ακόμα οτι κανείς δεν τρέφει αυταπάτες με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν πρέπει να υποτιμά  τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τις αντιφάσεις στο εσωτερικό του.
Προσπάθειες επίσης γίνονται και με άλλα κινήματα αλλά και προσωπικότητες να επιτευχθεί συνεννόηση και να αναπτυχθεί δυναμική είτε σε κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις είτε στην κοινή παρουσία σε ανοιχτούς διαλόγους και εκδηλώσεις, στην προσπάθεια διεμβολισμού του διπολισμού που επαναπαγιώνεται στην πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας γίνονται ανελλιπώς κάθε Τρίτη, όπου και συζητούνται όλα τα τρέχοντα θέματα. Για ότι συνέτρεξε στο διάστημα των 2 αυτών μηνών, στο πολιτικό και εθνικό επίπεδο εκδόθηκαν οι ανάλογες ανακοινώσεις  ενώ η επαναλειτουργία του Γραφείου Τύπου, μας έδωσε την δυνατότητα ταχύτητας και ευελιξίας στην παρακολούθηση της επικαιρότητας, βελτιώνοντας την επικοινωνιακή μας πολιτική. Γενικά στον Τομέα Επικοινωνίας έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα αναδιοργανώνοντάς τον με ορατά αποτελέσματα.
Αναδιοργανώθηκαν και στελεχώθηκαν επίσης η επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, και ήδη κινούμαστε θετικά στο χώρο των  κινημάτων διεθνώς όπου προγραμματίζεται νέο Διεθνές Συνέδριο Κινημάτων ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ στην Ρώμη και ο Συνδικαλιστικός Τομέας όπου και συνεδρίασε ήδη 3 φορές. Ανακοινώσεις του συνδικαλιστικού γράφτηκαν για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και την ΜΟΔ, και βέβαια για τον νέο νόμο διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Θεωρούμε ότι ο Συνδικαλιστικός Τομέας είναι πολύ σημαντικός, και χρειάζεται η περαιτέρω στελέχωσή στην ανάπτυξη της δυναμικής του. Ο χώρος του συνδικαλισμού στους χώρους εργασίας έχει αλωθεί χρόνια τώρα από εργατοπατέρες και την λογική συνδιοίκησης με της εργοδοσία. Εκτιμούμε οτι χρειάζεται μεγαλύτερη έκθεση των συναγωνιστών στους χώρους δουλειάς τους, με στόχο να σπάσει η προκατάληψη στους εργαζόμενους για τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην διεκδίκηση της αξιοπρέπειας και της εργασίας τους.

Η Επιτροπή Νομικής Αλληλεγγύης συνεχίζει να δίνει δείγματα γραφής, κάνοντας σπουδαία δουλειά στο κομμάτι των νομικών συμβουλών, επενδύοντας στην νομική επιχειρηματολογία στο κομμάτι των πλειστηριασμών.
Εξαιρετικά σημαντική και σοβαρότατη υπήρξε η συμβολή και επιμέλεια από την μεριά της στο Κάλεσμα του ΕΠΑΜ μέσω Ανακοίνωσης στην Δικαστική και Εκτελεστική Εξουσία με αφορμή τους πλειστηριασμούς, και σαφή παραίνεση να ενωθούν με τον λαό και να σεβαστούν την  ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Υπογράμμισε δε  την υπενθύμιση – προειδοποίηση ότι το πλαίσιο άμυνας του πολίτη καθορίζεται από το άρθρο 120 παρ. 4 του Συντάγματος

Παραμένει η ανάγκη επανασύστασης, των Επιτροπών Ιατρικής Αλληλεγγύης,  Επιστημονικής Ανασυγκρότησης και της Επιτροπή Διατροφικής Επάρκειας  με στόχευση στην αλληλεγγύη και την ασφάλεια των μελών. Ανάλογα καλέσματα για τον λόγο αυτό, θα γίνουν προς τους πυρήνες. 
Επίσης εξετάζεται σοβαρά η δημιουργία νέων επιτροπών, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ένας ιδιαίτερα κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας, που χρειάζεται εμπειρία και εξειδίκευση, και η Επιτροπή Τεκμηρίωσης, στα πολλά επιχειρήματα που χρειάζεται  να χρησιμοποιούμε στον πολιτικό μας λόγο. 
Η  δημιουργία Τομέα Πολιτισμού και Τεχνών, βρίσκεται επίσης στις προθέσεις της ΠΓ, ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στην ενίσχυση της φρονήματος των Ελλήνων, απέναντι στον καταιγισμό σκουπιδιών της υποκουλτούρας, του κυρίαρχου συστήματος. Ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει εδώ ο διαδικτυακός σταθμός e-roi.

Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός εθνικού κατηγορητηρίου, στο οποίο θα συλλέξουμε ένα προς ένα τα εγκλήματα κατά  της πατρίδας και του λαού μας, με χρονική σειρά και με το αποτέλεσμα της κάθε εγκληματικής πράξης, που έχει γίνει από πολιτικά πρόσωπα και φορείς. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά με την συλλογή και αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών εργασιών, και να ταξινομηθεί και ολοκληρωθεί από το Μέτωπο. Εννοείται ότι αυτό θα αξιοποιηθεί με την δέουσα διάσταση που χρειάζεται, από το Μέτωπο και τα μέλη του, απέναντι στους  δύσπιστους η αδαείς συμπολίτες μας, δημιουργώντας απλοποιημένες μπροσούρες, που θα απαριθμούν τις εγκληματικές πράξεις των προδοτών, έχοντας σαν όπλο την τεκμηρίωσή τους, και θα αποτελέσει το εθνικό κατηγορητήριο που θα έχει έτοιμο το Μέτωπο όταν έρθει η ώρα της απονομής της λαϊκής δικαιοσύνης.
Σημαντική θα είναι εδώ και η συμβολή της ΕΝΑ.

 Συνάντηση με πολύ καλά αποτελέσματα υπήρξε κατόπιν πρόσκλησης στην πρεσβεία της Κούβας από τον ίδιο τον πρέσβη, όπου και ενημερώθηκε λεπτομερώς για το ΕΠΑΜ και τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην ελληνική πραγματικότητα. Ο ίδιος παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση και εντυπωσιάστηκε από τον πατριωτικό και μετωπικό χαρακτήρα του ΕΠΑΜ. Συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνάντηση.

Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ενισχύουν την παρουσία του μετώπου στις κινηματικές δράσεις με την παρουσία τους στους πλειστηριασμούς. Επίσης έχουν παρευρεθεί σε δημόσιες εκδηλώσεις και συνδιασκέψεις, παρεμβαίνοντας καταλυτικά στον διάλογο. Παρευρέθησαν σε πολλές παρουσιάσεις του κυβερνητικού προγράμματος του Σύριζα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, καθώς και στην συνδιάσκεψη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Το ΕΠΑΜ εκπροσωπήθηκε και στην εκδήλωση για την μαύρη επέτειο της εισβολής των πραιτωριανών στην ΕΡΤ, όπου και καταγγέλθηκε η παρουσία και η παρέμβαση βουλευτή που είχε ψηφίσει το 1ο μνημόνιο καθώς και την τροπολογία που  προέβλεπε την κατάργηση της ΕΡΤ.

Επίσης επίσημη εκπροσώπηση υπήρξε στο Συνέδριο των ΑΝΕΛ, κατόπιν πρόσκλησης του κόμματος. Στόχος της παρουσίας μας ήταν να γίνει απόπειρα επαφής με τα στελέχη των ΑΝΕΛ, ώστε, αφ' ενός να ενισχυθεί η συνεργασία μας στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, αφ' ετέρου δε να τονιστεί ο πατριωτικός χαρακτήρας του ΕΠΑΜ ως διέξοδος όσων επιλέξουν να αποχωρήσουν από τους ΑΝΕΛ μετά τη διαφαινόμενη σταδιακή διάλυσή τους. Υπήρξε προσπάθεια να εμφανιστούμε ενωτικοί, τονίζοντας όμως συγχρόνως την πρόταση πολιτικής συμφωνίας με έμφαση στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πολιτών από την πολιτική των κυβερνώντων. Εκμεταλλευόμενοι το κλίμα του συνεδρίου και το γεγονός ότι χάρη στην εγρήγορση μελών μας που ήταν παρόντα στο συνέδριο μπορέσαμε να μιλήσουμε λίγο πριν τον Καμμένο, καταφέραμε να ακουστούν δυνατά οι θέσεις μας στο συνέδριο των ΑΝΕΛ επιτυγχάνοντας τη δημιουργία θετικού κλίματος. Επίσης υπήρξε ρητή αναφορά του Π. Καμμένου ότι συμφωνεί με την πρόταση για σεισάχθεια του ΕΠΑΜ (ο μόνος πολιτικός χώρος στον οποίο έκανε ευθεία αναφορά). Ωστόσο σε συνέντευξή του στον σταθμό Real FM δύο ημέρες αργότερα άφησε να διαφανεί ότι δήθεν υφίσταται συμφωνία εκλογικής συνεργασίας, κάτι που βεβαίως δεν εξετάστηκε στις μεταξύ μας επαφές. Είναι σαφές επομένως ότι τέτοιες επαφές πρέπει να γίνονται με προσοχή, ώστε να μην καταλήγουν σε εσφαλμένες πολιτικές εντυπώσεις. Γεγονός, όμως, είναι ότι υφίσταται πλέον γέφυρα επικοινωνίας με την ηγεσία των ΑΝΕΛ, συνθήκη που πρέπει να εκμεταλλευτούμε προς όφελος του ΕΠΑΜ και του αγώνα ανατροπής. 

Τέλος με βάση την πορεία του Μετώπου και την διαμορφωθείσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση, πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και η ζύμωση ανάμεσα στα μέλη και τα όργανα του Μετώπου, για την δυνατότητα συμμετοχής του ΕΠΑΜ σε επερχόμενη εκλογική διαδικασία, προσμετρώντας τα θετικά και αρνητικά, τις οικονομικές ανάγκες του, την πολιτική και κομματική πόλωση, και την πιθανότητα συνεργασίας με άλλα κινήματα και φορείς σε μια κοινή κάθοδο. Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός τρίτου δημοκρατικού πατριωτικού πόλου συσπείρωσης του ελληνικού λαού, απέναντι στον διπολισμό και την λογική της ανάθεσης που επιχειρείται από την καθεστηκυία τάξη.

Αθήνα 30 Νοεμβρίου 2014

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ όπως ομόφωνα αποφάσισε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου