17 Μαΐ 2013

Ελλάς Ελλήνων Επιστρατευμένων


Σχόλιο: Το κείμενο γράφτηκε πριν την απόφαση της ΟΛΜΕ για ακύρωση της απεργίας. 

«Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί ότι η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων». 

 Αριστοτέλης
 

του Σταύρου Παπαγιάννη*

 Οι εκπαιδευτικοί που τώρα απεργούν και παλεύουν για δωρεάν και
δημόσια παιδεία, είναι εκείνοι που επωμίζονται την ευθύνη για την
δημιουργία ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών. Είναι εκείνοι που παλεύουν
να δημιουργήσουν ανθρώπους χρήσιμους, πολιτικά σκεπτόμενους, που
μαθαίνουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν, σε αντίθεση με τα πρόβατα που θέλουν και έχουν
δημιουργήσει οι διάφορες εξουσίες, ελεγχόμενες από τις κυβερνήσεις των δοσιλόγων που τόσα χρόνια εκμαυλίζουν και δημιουργούν καθοδηγούμενους και απαίδευτους πολίτες.

Σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις, τα ΜΜΕ... δημιουργώντας «κοινωνικούς αυτοματισμούς» προσπαθούν να φέρουν σε αντιπαράθεση εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κοινωνία είναι ενάντια στις δίκαιες και εντέλει απαραίτητες διεκδικήσεις, για τη μη διάλυση τηςδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της υποχρεωτικής σύμφωνα με το άρθρο 16 του συντάγματος δωρεάν και δημόσιας παιδείας προς όλους τους έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτου κοινωνικής και οικονομικής θέσης. Ξεχνώντας ότι αυτοί που διέλυσαν το σύστημα παιδείας είναι οι δοσιλογικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με τους ξένους υποστηρικτές τους.

Διέλυσαν εντέχνως και ηθελημένα το σύστημα παιδείας κλείνοντας σχολεία, συρρικνώνοντας τμήματα και σχολές, αφήνοντας τους μαθητές χωρίς βιβλία, χωρίς θέρμανση το χειμώνα, μειώνοντας τα ποσά για την παιδεία από το 3% στο 1% του ΑΕΠ, αφήνοντας χωρίς καθηγητές πολλά σχολεία μη καλύπτοντας οργανικές θέσεις, κουρεύοντας τα ομόλογα των Πανεπιστημίων με το περίφημο PSI εξαναγκάζοντάς τα σε ασφυξία. 
Και βάζοντας «αγανακτισμένους γονείς» να διαμαρτύρονται, αγανακτισμένοι δήθεν, που δεν σκέφτονται ότι τα παιδιά τους θα αποτελέσουν ή φτηνό προσωπικό μεταναστεύοντας στο εξωτερικό ή θα αυξήσουν απλώς το ποσοστό ανεργίας των νέων από το 64,7% που είναι σήμερα στο 70% ίσως που θα είναι σε λίγο καιρό.
 
Ελπίζω ότι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θ’ αποτελέσουν το έναυσμα, θα είναι η σπίθα που θ’ ανάψει στο λαό, για μαζική αντίδραση στη λαίλαπα της κατοχής του Ευρώ και της Ευρωζώνης, θα ενώσει τους Έλληνες σε μια γροθιά ενάντια στη φασιστική και άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχεται η πατρίδα μας και θα φέρει στη μνήμη μας τους κοινούς αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για δωρεάν παιδεία, ισότητα, ισονομία, ελευθερία, ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.
 
Πρέπει βέβαια εδώ να συγχαρούμε και την ΑΔΕΔΥ για την άμεση ανταπόκριση συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς, με την εξαντλητική 24ωρη απεργία που προκήρυξε, το ΠΑΜΕ που πιστό στους εργατικούς αγώνες, διεκδίκησε την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα 48ωρη και φυσικά τη ΓΣΕΕ που σε ένδειξη συμπαράστασης έβγαλε πολύ σκληρή ανακοίνωση δημιουργώντας πανικό στις τάξεις των κυβερνώντων.
 
Μην περιμένετε βοήθεια από πουθενά. Οι συνδικαλιστικές κομματικές ηγεσίες δεν πρόκειται να σταθούν ποτέ δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων. Δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνέψουν τις καρέκλες τους ερχόμενες σε ρήξη με τ' αφεντικά τους. Μόνοι τους οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, πρέπει μόνες τους να αποφασίσουν, απεξαρτημένες απόκομματικές και άλλες αγκυλώσεις για το μέλλον του αγώνα τους. Να μην φοβηθούν και να μην δειλιάσουν μπροστά στην απίστευτη και χωρίς ντροπή επίθεση που θα δεχτούν από τα έμμισθα και ανάλγητα παπαγαλάκια των κυβερνώντων και αγωνιστικά, μαζικά και πάνω απ’ όλα οργανωμένα να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, δωρεάν και δημόσια παιδεία για όλους.


Ο Ελληνικός λαός πρέπει πλέον να καταλάβει ότι δεν πάει άλλο. Πρέπει να καταλάβει ότι Δημοκρατία, Ελευθερία και Αυτοδιάθεση δεν μπορούν να κερδηθούν χωρίς τα παιδιά μας να έχουν σωστή παιδεία. Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον σ’ αυτόν τον τόπο χωρίς οι νέοι να αποκτούν γερές βάσεις και θεμέλια μέσα από ένα ελεύθερο και δίκαιο σύστημα παιδείας, που θα προσφέρει γνώσεις, ελεύθερο τρόπο σκέψεις και ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλους. Ο λαός πρέπει να είναι ο αρωγός στους αγώνες των εκπαιδευτικών και να μην αφήσει την διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος.

ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.


Πάλι επίκαιρο και συνάμα διαχρονικό το σύνθημα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το ξαναφωνάξουμε και το παραπάνω σύνθημα να γίνει το σημείο αναφοράς για την νέα γενιά, χωρίς να χρειαστεί να διεκδικήσει ξανά τα αυτονόητα.



«Αυτοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά, πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως την ικανότητα να ζουν καλά».

 Αριστοτέλης



*Σταύρος Παπαγιάννης μέλος του Ε.Πα.Μ. Ν. Κόσμου  
      



ΥΓ. Τίποτα δε γίνεται χωρίς την βοήθεια και συμβολή αυτών που νοιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου